SPEELFILMS GAY THEMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edge of Seventeen

Van Boy George tot de Eurythmics en van fluorescerende overhemden tot snoeiharde haargel: de zomer van 1984 was zo jaren tachtig als de jaren tachtig ooit zouden worden. De zeventienjarige Eric Hunter uit het provinciale Sandusky, Ohio, zit er middenin gevangen. Samen met zijn vriendinnetje Maggie heeft hij zijn bruine polyester schooluniform tijdelijk verruild voor een zomerbaantje in het fast food restaurant bij een plaatselijk pretpark.



 

 

 

 

 

Collega Rod kan zijn baby blauwe ogen niet van Eric afhouden, en Eric zelf vindt het steeds moeilijker Rods flirts te weerstaan. Rods aantrekkingskracht heeft een verwarrende, beangstigende maar ook opwindende uitwerking op Eric.
Lokale inwoners reageerden divers op de filmcrew die voor opnames van Edge of Seventeen in hun woonplaats aanwezig was. Het is zelfs voorgekomen dat de politie vier keer op één dag langs moest komen op de set.

 



Sommige mensen waren erg behulpzaam maar een grote groep was minder tolerant wat betreft het doel en de ideeën van de filmmakers.

Dit doordat de hoofdrolspeler in de film achter zijn homoseksualiteit komt en daar openlijk mee omgaat.

De crew heeft meerdere malen te maken gehad met reacties van mensen waarvan ze dachten dat die sinds 1984 al niet meer plaatsvonden.

____________________________________________________________________________________________

Presque Rien

Franse homoromantiek

Om de film Le Roi Danse toch in de Nederlandse bioscopen te kunnen brengen werd nog niet zo lang geleden ArtiFilm opgericht. Alleen al dat gegeven maakt al duidelijk dat er gedreven filmliefhebbers in ons land rondlopen, die een film de kans willen geven die door andere distributiemaatschappijen als oninteressant werd beschouwd. In juni komt de Franse film Presque Rien van regisseur Sébastien Lifshitz uit, een homofilm uit 2001 die alleen door het initiatief van Hans en Piet van ArtiFilm de Nederlandse witte doeken haalt.


De film vertelt het door de regisseur zelf geschreven verhaal van de 18-jarige Mathieu (Jérémie Elkaïn) die de zomervakantie aan de Bretonse kust doorbrengt met zijn depressieve moeder, zijn opdringerige tante en zijn zusje. Tijdens het luieren aan het strand wordt hij in de gaten gehouden door Cédric (Stéphane Rideau), een ongeveer even oude jongen. De twee worden verliefd op elkaar, maar worden in de weg gezeten door de de veeleisende en overmatig aanwezige familie van Mathieu en de ex-vriend van Cédric.






Hun ontdekkings- en zoektocht naar ware liefde maar ook naar onafhankelijkheid beslaat in de film een periode van 18 maanden en resulteert in een einde dat op z’n minst realistisch kan worden genoemd. Niks dromerigheid of een happy end à la Hollywood, maar gewoon zoals het wel vaker om je heen gebeurt.
In heel veel donkere scènes, waarin soms haast niets is te zien, laat Lifshitz in zijn debuutfilm de liefde tussen de twee aantrekkelijke jongens langzaam opbloeien. De uitbundige en speelse strandscènes lijken hun liefde te bewijzen. Super close-ups zorgen hier en daar voor een iets te artistiek sausje, terwijl de camera bij de vrijscène in de brandende zon op het strand juist niet beweegt en ontdaan van iedere betrokkenheid simpelweg een geile neukpartij registreert. Het is in haast onopvallende details dat Lifshitz interessante nuances laat zien.

Zo is er bijvoorbeeld het gesprek tussen Mathieu en zijn zus tijdens het ontbijt; zus vraagt of hij het met Cédric doet en of hij dat niet vies vindt. Mathieu antwoord open en eerlijk. De vraag of hij verliefd is beantwoordt hij echter met een blik alsof dat onderwerp veel te intiem is voor een gesprek.
Presque Rien verdient er zonder meer een plekje mee op de Nederlandse witte doeken.

Mathieu (Jérémie Alkaïm)

Cédric (Stéphane Rideau)

Stéphane Rideau (l) en Jérémie Elkaïm (r)

 

 

 

SHANK
De 18-jarige Cal is lid van een jeugdbende in Bristol. Het leven van de gang bestaat vooral uit drinken, rotzooien met drugs,
vervelend gedrag en eigenlijk iedereen lastig vallen die hun pad kruist. Dit alles maakt het leven van Cal niet makkelijk
want hij heeft een groot geheim dat verborgen blijft voor zijn makkers, hij is homo, iets waar hij tegenover zijn makkers
nooit voor uit zou durven komen. Een sexdate voldoet tijdelijk om zijn onuitgesproken verlangens te temperen voor zijn
beste vriend en bendeleider Jonno. Nessa, een vrouwelijk bendelid vermoedt dat er iets gaande is tussen hen, maar kan er
haar vinger niet op leggen.

Op een dag komen ze op straat de Franse uitwisselingsstudent Olivier tegen. Nessa stookt iedereen op om zijn spullen
te beroven. Maar dit gaat Cal te ver. Hij zorgt ervoor dat Olivier kan ontsnappen, rijdt hem achterna en biedt hem een lift aan.
Dit is geheel tegen de codes van de bende. Uit angst voor de hoon en wraak van Nessa en zijn collega-bendeleden, vraagt
Cal of hij een paar dagen bij Olivier kan schuilen. Al snel wordt Cal door hem verleidt en wordt hij voor het eerst
geconfronteerd met emoties van tederheid en verliefdheid. Hun levens en werelden zijn totaal verschillend, maar de liefde
die ze voor elkaar voelen is puur en bevrijdend. Intussen is Nessa woedend over de ontrouw van Cal. Ze zet de jacht in,
met de bedoeling hem eens en voor altijd te vernietigen en op die manier Jonno voor altijd voor haar te winnen.


  

  

 

Over de makers

De film is geregisseerd door de 21-jarige nieuwkomer Simon Pearce en geschreven en geproduceerd door het creatieve
team Christian Martin en Darren Flaxstone. De film won op het Miami Lesbian & Gay Film Festival de "Roger
Walker-Dack Award voor Emerging Talents. Christiaan Martin: "Het was een risico om te werken met een jonge,
onervaren cast en een debuut regisseur, maar deze prijs, samen met de internationale steun van het publiek voor de film
bevestigt onze overtuiging om het gay genre in een nieuwe richting te duwen. Moge het de eerste van vele films zijn".
Verder werd de film op het International Barcelona Gay & Lesbian Film Festival  onlangs uitgeroepen tot Publieksfavoriet 2009.

Over de film
De film is uniek in de behandeling van het thema "bende-cultuur". Deze cultuur met zijn geweld, sex en harde acties zetten
het coming-out genre volledig op zijn kop. De brutale en emotionele ontknoping van de film maakt wereldwijd grote indruk
op het publiek van gay festivals.

Pers-quotes
* "The most thrilling, terrifying coming-out story you'll have seen in years" (Gay Times)
* " A successfully tell a different kind of coming out story" (The Movie Rambler)
* "A very good movie, with lots of energy and tension bound up in its story of coming out" (Movie Muser)
* "Shank is one of the better queer cinema efforts to come out in recent years (Movie Muser)
* "A beautiful, brutal film that portrays the contemporary world in all its unlovey and lovely glory" (Gaydar Nation)